Please use this identifier to cite or link to this item: http://guaiaca.ufpel.edu.br:8080/handle/123456789/1144
metadata.dc.type: masterThesis
Title: Polinização, produção e qualidade de butiá (Butia odorata Barb. Rodr.) Noblick & Lorenzi
Other Titles: Pollination, production and quality of jelly palm (Butia odorata Barb. Rodr.) Noblick & Lorenzi
Authors: Eloy, Jones
metadata.dc.description.resumo: A polinização apresenta-se como fator determinante na produção de frutos em várias espécies de fruteiras, em especial naquelas que não se reproduzem por partenocarpia. Esta pesquisa objetivou avaliar a influência da autopolinização e da polinização cruzada de Butia odorata (Barb. Rodr.) Noblick & Lorenzi na produção e na qualidade do butiazeiro. Para tal, foram utilizados 14 genótipos de butiazeiros do banco ativo de germoplasma (BAG) da FAEM-UFPel. Os tratamentos utilizados foram: não-ensacamento (T1) e ensacamento com TNT (T2). Avaliou-se: ciclo médio de produção (dias), massa média dos frutos (g), massa média de polpa (g), rendimento de polpa (%), massa média dos pirênios (g), número de frutos, diâmetro equatorial dos frutos (DEF), diâmetro longitudinal dos frutos (DLF), diâmetro equatorial dos pirênios (DEP), diâmetro longitudinal dos pirênios (DLP), relação DLF/DEF, relação DLP/DEP, volume de suco (em ml), número médio de amêndoas/pirênio (NA/P), amêndoas brocadas/pirênio (%AB/P), massa média unitária de amêndoas (MMUA), pirênios sem amêndoas (%PSA), colorimetria da epiderme (°Hue), sólidos solúveis (°Brix), acidez titulável (AT), ratio (SS/AT), pH do suco, teor de ácido ascórbico (em mg de AA.100ml-1 suco), data média de floração (DMF em dd/mm/aa) e data média de colheita (DMC em dd/mm/aa). A autopolinização dos butiazeiros provocou redução dos índices gerais nas variáveis massa média dos frutos, número de frutos, DEP, NA/P, %AB/P, AT e ácido ascórbico; aumentou de forma significativa a massa média de polpa, relação DLF/DEF, DLP/DEP, volume de suco, MMUA, %PSA, SS, Ratio e rendimento de polpa. Concluiu-se que o ensacamento de cachos do butiazeiro diminui a produção em 49,31%, todavia, provoca melhoria na qualidade das frutas. As frutas que foram privadas da polinização cruzada resultaram em aumento do rendimento de polpa (2,87%). A polinização cruzada é fundamental nos genótipos G. 32, G. 35, G. 57 e G. 63, sem a qual não há produção de frutas.
Abstract: Pollination is presented as a determining factor in the production of fruits in various fruit species, especially those that do not reproduce by parthenocarpy. This study aimed to evaluate the influence of self-pollination and cross-pollination of jelly palm in production and fruit quality. To this end, we used 14 genotypes of jelly palm of BAG of FAEM-UFPel, RS, Brazil. The treatments were: non-bagging (T1) and bagging with TNT (T2). Evaluated: average production cycle (days), average fruit weight (g), the average mass of pulp (g), pulp yield (%), average mass of pyrenes (g), number of fruits, equatorial diameter of fruits (EDF), longitudinal diameter of fruits (LDF), equatorial diameter of pyrenes (EDP), longitudinal diameter of pyrenes (LDP), relationship LDF/EDF, relationship LDP/EDP, amount of juice (ml), average number of almonds/pyrene (NA/P), almonds brocade/pyrene (%AB/P), average mass unitarian of almonds (AMUA), without almonds pyrenes (%WAP), skin colorimetry (°Hue), soluble solids (°Brix), titratable acidity (TA) ratio (SS/TA), juice pH, ascorbic acid (mg.100ml-1 juice), average date of flowering (DF) and average date of harvest (H). Self-pollination of jelly palm caused a reduction of the overall rates in the variables average mass of fruit, fruit number, EDP, NA/P, %AB/P, TA and ascorbic acid, significantly increased the average mass of pulp, relationship LDF/EDF , relationship LDP/EDP, amount of juice (ml), AMUA, % PSA, SS, ratio and pulp yield (%). It was concluded that the bagging of clusters of jelly palm cause declines, in the production, of 49.31%. However, leads to improvement in the quality of the fruit. The fruits that have been deprived of cross-pollination resulted in increased pulp yield (2.87%). The cross-pollination is essential in genotypes G. 32, G. 35, G. 57 and G. 63, without it there is no fruit production.
Keywords: Arecaceae
Autopolinização
Polinização cruzada
Variabilidade genética
Arecaceae
Self-pollination
Cross-pollination
Genetic variability
metadata.dc.subject.cnpq: CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
metadata.dc.language: por
metadata.dc.publisher.country: BR
Publisher: Universidade Federal de Pelotas
metadata.dc.publisher.initials: UFPel
metadata.dc.publisher.department: Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel
metadata.dc.publisher.program: Programa de Pós-Graduação em Agronomia
Citation: ELOY, Jones. Pollination, production and quality of jelly palm (Butia odorata Barb. Rodr.) Noblick & Lorenzi. 2013. 64 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2013.
metadata.dc.rights: OpenAccess
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1144
Issue Date: 25-Jun-2013
Appears in Collections:PPGA: Dissertações e Teses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
dissertacao_jones_eloy.pdf1,65 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.